Random

Arta dincolo de materie

Arta dincolo de materie

Reprezentarea artei in trei dimensiuni nu e ceva nou. Dar creearea ei intr-un spatiu tridimensional virtual este. Traim in 3D, de ce sa nu desenam la fel. Eu asta visez…asta pictez.

Acum cativa ani cand am aflat de conceptul de VR – Virtual Reality, nu am fost foarte impresionat. Am vazut ce au facut cei de la Oculus la acea vreme si am zis: cool story bro. Ulterior am si experimentat foarte scurt un demo cu un Oculus Rift. Dar nu am perceput tehnologia respectiva ca fiind mai mult decat ceva gimmicky, un aparat producator de rau de miscare, cu rezolutie nu foarte buna.

Din fericire lucrurile au evoluat din meh in woow. Tehnologia s-a rafinat, optiuni noi au fost adaugate, iar in prezent exista si competitori foarte seriosi pe acest sector. Unul dintre cei mai inovatori dintre ei fiind HTC, cu produsul lor – Vive (pe care eu in mod retardat nu reusesc sa-l pronunt decat cu accent frantuzesc: Vive la France!).

HTC Vive

Acesta incorporeaza tehnologie inovativa care impinge granita posibilitatilor in materie de VR (enjoy that cliche as well). Pe langa un VR headset obisnuit, Vive-ul mai are in plus si urmatoarele lucruri pe care le voi enumera in engleza in care au fost concepute: two wireless controllers, two base stations enabling 360° room scale motion-tracking, front facing camera. Momentan costa mult. E aproape de $1000. Dar il vei putea folosi si cu Steam. Cine stie, poate HL3 (confirmed ofc) va putea fi jucat si in VR.

Pe langa jocuri si alte lucruri interesante (pr0n), poti instala aplicatia Tilt Brush de la Google. In esenta, aceasta aplicatie iti permite sa desenezi intr-un spatiu 3D de realitatea virtuala. Camera devine “panza” pe care pictezi iar posibilitatile sunt enorme, limitate doar de imaginatia ta (si talentu’ artistic). Banuiesc ca trebuie sa fie o experienta foarte liberatoare si imersiva sa poti desena/sculpta in jurul tau, nemaifiind constrans de limitarile hartiei, monitorului sau materialelor greu de prelucrat.

De aceea Goagal a si venit cu conceptul Virtual Art Sessionscare este un experiment de arta VR utilizand Tilt Brush. Niste artisti au pictat si sculptat diferite lucruri, care pot fi vazute si analizate direct din browser inclusiv din perspectiva celui care le-a creat.

Nu as putea sa spun cu certitudine ca asta e viitorul artei: trecerea in plan digital. Nu cred ca e benefic si nici realist (get it?) sa se renunte la arta materiala. Dar cu siguranta asistam la o noua forma de arta. De creare si de experimentare a acesteia, in egala masura.

Cu toate astea, e interesant sa ne imaginam ca in viitor am putea sa vizionam arta in galerii sau muzee VR. Ba chiar in scoli, clase in care copiii isi scot din banca setul VR si impreuna cu profesoara care le arata si explica, petrec ora de istorie a artelor (sau chiar istorie si atat, de ce nu) intr-un spatiu virtual, chiar in mijlocul lucrurilor pe care le studiaza. Si cate alte posibilitati! #borntoosoon

 

 

Random

Despre autor: SirJerk

facebook-profile-picture
Salut! Ma numesc Alex, dar lumea imi spune "SirJerk". (da...stiu, inca un Alex care are legatura cu CM). In primul rand sunt fan si sustinator al proiectului CreativeMonkeyz, cu care imi ocup cea mai mare parte a timpului liber. De altfel, ma gasiti si ca moderator pe canalul twitch.tv/iobagglive, unde Codin&Ramo (uneori Iobagu') fac stream zilnic.

Adauga un comentariu