Random

Arta Biancai Draghici

Arta Biancai Draghici

Intr-una din zilele trecute, verificand mail-urile primite de la voi, am dat peste o recomandare foarte interesanta. Curioasa ca de obicei de ce ne-au mai trimis oamenii, accesez linkul din mail si raman extrem de placut surprinsa. Era vorba de o artista – dar nu era o „simpla” artista cu un talent si lucrari demne de admirat si savurat ci era o romanca artista cu un talent si lucrari demne de admirat si savurat :D – Bianca Draghici, in varsta de 28 de ani din Bistrita. Am rugat-o pe Bianca sa ne acorde un interviu si bineinteles sa ne onoreze cu superbele lucrari  pe site-ul  nostru, aici la „La Cafea”, ca inspiratie pentru toti amatorii si iubitorii de arta.  Va invit sa admirati lucrarile Biancai, in care veti descoperii atat  o acuta atentie pentru detaliu cat si o excelenta paleta de culori.

CreativeMonkeyz: Cand ti-ai dat seama ca iti doresti sa faci arta  – mai exact – de cand ai inceput sa iti dedici majoritatea timpului desenului/picturii/artei?

Bianca Draghici: In jurul varstei de 13 ani m-au inspirat biografiile artistilor, imi doream sa fac arta cu orice pret. Am inceput sa lucrez mai serios dupa ce am intrat la liceu, aveam 2 zile de desen pe saptamana.

CreativeMonkeyz: Malcolm Gladwell spune intr-una din cartile sale “Exceptionalii” ca, predispozitiile native (talente, cum ar spune unii) nu sunt nimic fara exercitiu. Afirma ca avem nevoie de 10 000 de ore investite intr-un domeniu pentru a ajunge exceptionali in acel domeniu. In opinia ta, cat de mult e vorba de exercitiu si cat de mult de “talent”?

Bianca Draghici: Nu stiu exact cum sa definesc talentul, nu l-am vazut, stiu insa ca artistii pe care ii cunosc si ii admir deseneaza mereu, e incredibil, imi doresc sa pot face la fel.

CreativeMonkeyz:  Ce te inspira? Conisderi ca online-ul este un bun mediu inspirational?

Bianca Draghici: Da, pentru mine, online-ul este un bun mediu de inspiratie, tot ce-mi doresc e la indemana.

CreativeMonkeyz:  Ne poti spune cateva lucruri esentiale din cariera ta de artist de pana acum – unde au aparut lucrarile tale, expozitii, proiecte la care ai participat, ce ti-a placut cel mai mult sa faci,etc.

Bianca Draghici: Anul acesta am avut onoarea sa apar in nr. 9 al colectiei Expose cu titlul de Excellence si totodata ma numar printre finalistii concursului Share One Planet.  In anul 2010 am avut onoarea sa participat la o expozitie de grup in Alexandria cu cateva gravuri si desene, iar in alti ani am participat la expozitii din timpul facultatii: la Teatrul National, Studio 35, Centrul Cultural Cervantes. La majoritatea am expus proiectele personale cu ilustratii de carte, au fost proiectele mele preferate.

CreativeMonkeyz: Se poate trai din arta? Noi primim zilnic intrebari de la diversi elevi care doresc sa mearga la licee de profil sau facultati de profil, sa faca arta, sa deseneze, sa faca animatii, filme, pictura, de toate pentru toti. Ce sfaturi ai pentru ei?

Bianca Draghici: Se poate trai din arta. Jobul de artist in diverse domenii cum ar fi film, video games, advertising e minunat, atmosfera e mereu prieteneasca, creativa, mereu e ceva nou de invatat, de experimentat. Se merita tot efortul ca sa ajungi sa faci ce-ti place.

CreativeMonkeyz:  Care a fost punctul critic in cariera ta de pana acum si daca ai simtit la un momentdat ca ”nu mai poti face fata”?

Bianca Draghici: Un moment critic in cariera mea a fost cand lucram deja de doi ani ca si texture artist si-mi doream enorm sa am un job de concept artist si nu vedeam nici o deschidere in aceasta directie.

CreativeMonkeyz: Care este procesul prin care treci, din punct de vedere tehnic si ideatic, atunci cand faci o lucrare – de la inceput pana la final? (indiferent daca lucrezi in digital sau traditional, te rugam sa detaliezi si pachetele de software pe care le folosesti, si alte “unelte”).

Bianca Draghici: In general imi vin o multime de idei si asa incep lucrarile personale. Caut referinte pe internet, prin carti, fotografii , fac cateva schite. Cand am o imagine mai clara despre cum ar putea sa arate lucrarea, ma gandesc la culoare, compozitie, si apoi incerc mereu sa fac ceva interesant ca subiect si ca tehnica. Folosesc in general, Adobe Photoshop si  tableta Wacom.

CreativeMonkeyz: Crezi ca pentru a face arta de calitate avem nevoie de licee de arta arta+facultati+masterate+doctorate (adica de o pregatire formala)? 

Bianca Draghici: Bineinteles pentru cei care au posibilitatea sa faca scoala de arta, e un punct foarte bun de pornire. Daca simte cineva nevoia sa le faca pe toate-  foarte bine, important e sa nu-si piarda entuziasmul. Pe de alta parte artistii care lucreaza in industria entertainment sunt in general oameni foarte pasionati de ceea ce fac, de ceea ce se intampla in lumea digitala, multi dintre ei sunt autodidacti si au la baza cele mai curioase pregatiri profesionale. Cunosc artisti digitali, oameni deosebit de buni si apreciati care au inceput ca autodidacti.  Pentru ca in acest mediu de lucru totul se schimba de la an la an, softuri, tehnologie, metode de lucru diferite de la o companie la alta, profesionalismul si experienta se dobandesc in timp, muncind.

CreativeMonkeyz: Daca, consideri relevant, ne poti spune unde ti-ai facut studiile?

Bianca Draghici: Un moment important pentru mine a fost cand studiam la Liceul N. Tonitza si l-am avut profesor pe domnul Mircea Muntenescu, care m-a invatat cum sa pornesc si sa gandesc orice proiect as avea de facut. Am studiat doi ani la Liceul C. Baba din Bistrita, apoi m-am transferat la Bucuresti, la Liceul N. Tonitza si in cele din urma am studiat la Universitatea de Arta tot in Bucuresti.

CreativeMonkeyz: Ce rol joaca “umor-ul” in viata si munca ta?

Bianca Draghici: Cred ca am ajuns sa lucrez ca si concept artist la Massive si pentru ca am raspuns la intrebarea de interviu: How would your colleagues describe you? cu: They think I’m funny  J.  In industria entertainment umorul e apreciat si e bine cand cineva face o gluma la ora 1 noaptea cand inca mai lucrezi la un proiect pe care trebuie sa-l predai dimineata urmatoare.

Ii multumim Biancai pentru interviul acordat. Ne bucuram si suntem mandri ca avem artisti care-si atesta valoarea la nivel international si ajung sa fie apreciati cu adevarat pentru pasiunea si dedicarea de care dau dovada. Speram sa avem ocazia sa sustinem cat mai multi astfel de artisti, deoarece…

A culture is only as great as its dreams, and its dreams are dreamed by artists.

L. Ron Hubbard, Science of Survival
US author & science fiction novelist (1911 – 1986)

 

 

 

 

Random

Despre autor: Ramona Andreea Cordos

facebook-profile-picture
Fondator CreativeMonkeyz, realizator al serialului de animatie RObotzi! Content creator/artist <3

Adauga un comentariu