Random

Marbelous

Marbelous

Acum ceva timp se viralizase un videoclip cu unul care invartea la o șișcorniță cu bile ce producea muzica. Dupa ce am revazut clipul mi-am amintit si de alte masini producatoare de muzica intr-un fel sau altul.

Acest tip excentric este un muzician suedez pe nume Martin Molin. The thingy madgigy la care invarte este inventia lui – the Wintergatan Marble Machine. Nu cred ca exista o denumire conventionala a instrumentului. Nu e flasneta, nu e cutie muzicala… Ce-i sigur e ca starneste curiozitatea instantaneu. Mai ales ca functioneaza cu 2000 bile anale metalice.

Este remarcabil cum in vreme ce toata lumea face muzica din 0 si 1, Martin construieste muzica cu propriile maini, dand nastere la ceva aproape ezoteric. La fel de remarcabila este si capacitatea lui de a realiza o masinarie atat de complicata. Eu nici n-as sti de unde sa incep. The maths, the calculations, the manual labor! Jeez.

Pe site-ul formatiei lui puteti vedea si momente din procesul de fabricatie a..chestiei.

Recomand sa folositi castile:

Șișcornița muzicala a lui Martin mi-a adus aminte de alte instrumente asemanatoare. Cum ar fi acesta de mai jos, facut acum cativa ani. Doar ca de ingineri de la Intel si controlata de cateva computere. A costat $160.000 si a fost construita in 90 zile. In loc de bile anale metalice s-au folosit bile de paintball.

Dar computerele nu pot face muzica care sa te unga la suflet. Pentru asta ai nevoie de un instrument sincer, un instrument organic…o orga. Si nu orice fel. O flasneta. In engleza se numeste barrel organ si cred ca descrie mai bine ceea ce e. Si anume, o orga cu tuburi, de dimensiuni mai mici (de cele mai multe ori portabila)  si actionata de o manivela. Flasneta are in interior un mecanism care sufla aer prin tuburile care formeaza sunetele, la fel ca o orga conventionala. Melodia este redata printr-un program prestabilit, confectionat din benzi de hartie/lemn perforate. In functie de unde sunt pozitionate perforatiile pe banda, flasneta va scoate sunetele respective – inalte, medii, joase. O flasneta mai poate incorpora si alte elemente secundare (toba, tamburina etc).

Un exemplu e cea din urmatorul clip, in care tipul cu ochelari este cel mai cool si mai smooth artist din lume cat canta muzica. Nu ma crezi? Fa tu atunci un cover la un hit classic, pe benzi de lemn perforat, care sa nu sune a cacofonie ulterior.

Si ce faci daca te saturi de dat la manivela (dacaa), dar inca vrei sa auzi old classics la flasneta? Cumperi una de balci, care are 100 ani, o reconditionezi si o automatizezi. Apoi o programezi sa cante Queen – Bohemian Rhapsody. EZ

Da, much win! Masinarii interesante si ciudate. Dar care au reusit sa ma incante si sa ma faca sa zambesc, chiar si acum dupa ce le-am revazut. Sunt sigur ca si voi ati vazut si auzit instrumente dubioase. Simtiti-va liberi sa impartasiti linkurile in comentarii.

Random

Despre autor: SirJerk

facebook-profile-picture
Salut! Ma numesc Alex, dar lumea imi spune "SirJerk". (da...stiu, inca un Alex care are legatura cu CM). In primul rand sunt fan si sustinator al proiectului CreativeMonkeyz, cu care imi ocup cea mai mare parte a timpului liber. De altfel, ma gasiti si ca moderator pe canalul twitch.tv/iobagglive, unde Codin&Ramo (uneori Iobagu') fac stream zilnic.

Adauga un comentariu